TYPO3 in vergelijking met andere CMS’en

Bij bluePundit maken we voornamelijk gebruik van TYPO3 als basis voor al onze websiteontwikkelingen. U stelt zich terecht de vraag waarom dit systeem en geen ander? Omdat het kwaliteitsvol en flexibel is en dankzij het open source model ook nog zeer goedkoop.

Het is zeer moeilijk om de verschillende Content Management Systemen (CMS) onderling te vergelijken, wegens de grote verschillen onder de moterkap, in inrichting en gebruiksopzet. Wel kan men grofweg twee klassen onderscheiden: de open source systemen en de commerciële systemen.

Wat de open source systemen betreft, zijn de twee gekendste namen waarschijnlijk Joomla (en Mambo) en Drupal. Deze systemen worden, net als TYPO3 trouwens, ontwikkeld door een community (inclusief strikte procedures die de kwaliteit opvolgen en garanderen) en dan volledig gratis ter beschikking gesteld van de hele internet-wereld. Het grote verschil tussen TYPO3 en de twee voorgenoemde is de grotere flexibiliteit die TYPO3 biedt, wat ook voor een iets stijlere leercurve zorgt bij het opzetten van de basisstructuur.

Als we TYPO3 willen vergelijken met de commerciële systemen, komen producten als SiteCore, Smartsite, en Tridion in beeld. Deze hebben hun degelijkheid al veelvuldig bewezen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan dat gemakkellijk tussen € 10 000,- en € 50 000,- schommelt. En dan heb je nog alleen maar de software, en nog geen website. TYPO3 is gratis te downloaden, en er worden geregeld nieuwe (verbeterde) versies gepubliceerd, vandaar onze keuze.

Meer informatie is te vinden op:


kennisbank